K1 Kommunikationsforening https://k1kommunikationsforening.dk Et samlingssted for professionelle kommunikatører Mon, 15 Feb 2021 07:33:26 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.4 Hvad er særligt ved kommunikation og PR i Norden? https://k1kommunikationsforening.dk/hvad-er-saerligt-ved-kommunikation-og-pr-i-norden/ https://k1kommunikationsforening.dk/hvad-er-saerligt-ved-kommunikation-og-pr-i-norden/#respond Mon, 15 Feb 2021 07:11:38 +0000 https://k1kommunikationsforening.dk/?p=3627 Vil du gerne vide, hvad der kendetegner strategisk kommunikation og PR i de nordiske lande? Brug 12 minutter på denne survey, så finder vi ud af det.

Indlægget Hvad er særligt ved kommunikation og PR i Norden? blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
European Communication Monitor (ECM) er den største undersøgelse inden for kommunikationsledelse og PR på verdensplan. ECM henter svar fra kommunikationsprofessionelle, der arbejder i kommunikationsafdelinger og -bureauer, for at identificere fremtidige tendenser og udfordringer for erhvervet. Mere end 20.000 deltagere fra over 40 lande har deltaget siden 2005. I år kaster ECM for første gang et særligt blik på Norden.

Nyt samarbejde mellem de nordiske lande

I år vil der være en separat undersøgelse om kommunikation i de nordiske lande. Den nordiske alliance for kommunikation og ledelse (#NORA) og de nationale kommunikationsforeninger i Norge, Finland, Danmark og Sverige samarbejder om et fælles forskningsprojekt.

– Vi er meget tilfredse med dette unikke samarbejde. De nordiske lande deler mange ligheder, såsom høj tillid til institutioner, en stor og indflydelsesrig offentlig sektor og avancerede velfærdsstater samt højt digitaliserede samfund, og det kalder på en specifik kortlægning af kommunikationsområdet i Norden, siger Alexander Buhmann, Lektor i virksomhedskommunikation ved Handelshøjskolen BI, som desuden fungerer som værter for forskningsnetværket #NORA.

Dette samarbejde kan også bidrage til tættere bånd mellem nordiske akademikere inden for området og praktikere, der fungerer som en katalysator for gensidig samtale og udveksling i hele regionen.

Både nordisk og europæisk sammenligning

De nationale foreninger, Kommunikasjonsforeningen (Norge), ProCom (Finland), K1 Kommunikationsforening (Danmark) og Sveriges Kommunikatörer (Sverige) ser værdien af ​​at sammenligne de nordiske lande.

– Lige som vi kan drage nytte af hinandens erfaringer, fordi de nordiske lande er meget sammenlignelige, så kan vi også lære meget af de forskelle, der nødvendigvis er på tværs af landegrænser. Så ved at gå i dybden med Norden opnår vi en høj detaljegrad i vores viden om kommunikation. Det er samtidig et stærkt afsæt for, at vi gradvist kan udvide vores internationale blik – derfor er vi i K1 Kommunikationsforening meget optagede af vores nordiske samarbejde, siger Katrine Ninn-Grønne, forperson i K1 Kommunikationsforening. 

For at generere et sammenligneligt nordisk datasæt blev foreningerne enige om at bruge den årlige ECM-undersøgelse, der køres inden for rammerne af European Public Relations Education and Research Association (EUPRERA). Dette gør det også muligt at identificere særlige karakteristika ved stærke kommunikationsafdelinger og udforske fællestræk og forskelle i forhold til resten af ​​Europa.

Værdifuld for kommunikationsområdet

I år behandler undersøgelsen digitalisering og digitale infrastrukturer inden for kommunikation, videokonferencer og virtuelle begivenheder samt fremtidige roller for kommunikatører og strategiske spørgsmål i faget.

– I årevis har ECM sørget for relevant viden og indsigter for kommunikationsledere, men også for dem, der ønsker at styrke deres karriere og har brug for at vide, hvilke tendenser der er på vej. Vi ved også, at mange bureauer og forskere bruger vores resultater til at forstå organisationernes kommunikationsbehov, siger Ansgar Zerfass, professor i strategisk kommunikation ved Leipzig Universitet og hovedforsker ved ECM.

Sammenligninger og benchmarks for forskellige typer organisationer (private og aktieselskaber, almennyttige, statslige, bureauer osv.) vil gøre resultaterne relevante for alle i der arbejder med kommunikation.

Undersøgelsen er åben – hjælp med at udforske det nordiske perspektiv og deltag i undersøgelsen her www.communicationmonitor.net indtil 6. marts.

European Communication Monitors ledende forsker er prof. Dr. Ansgar Zerfass og de nationale forskningskalibratorer er i Norge prof. Dr. Oyvind Ihlen & Assoc. Prof. Dr. Alexander Buhmann, Sverige Prof. Dr. Jesper Falkheimer, Danmark Professor Finn Frandsen, Finland Prof. Dr. Vilma Luoma-aho & Dr. Laura Asunta.

Indlægget Hvad er særligt ved kommunikation og PR i Norden? blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
https://k1kommunikationsforening.dk/hvad-er-saerligt-ved-kommunikation-og-pr-i-norden/feed/ 0
Hvad siger sølvpapirshatten? https://k1kommunikationsforening.dk/hvad-siger-soelvpapirshatten/ https://k1kommunikationsforening.dk/hvad-siger-soelvpapirshatten/#respond Mon, 18 Jan 2021 10:47:58 +0000 https://k1kommunikationsforening.dk/?p=3621 Tech-giganterne har lukket for Trump - og han er ikke den eneste… Der kommer løbende nye eksempler på, at profiler, ja, hele kommentarspor, lukkes. Ofte ud fra et ønske om at værne om debattens kvalitet og saglighed. Spørgsmålet er, om det er den rette vej. Dette er et oplæg til debat – i meta… For hvad er den gode debat, hvornår styrker eller stækker vi den, og hvem skal afgøre det?

Indlægget Hvad siger sølvpapirshatten? blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
Af Katrine Ninn-Grønne

Den 26. august 2020 var en mundbinds-modstander i Go’ Aften Danmark. Interviewet kom dog aldrig i gang, for han valgte i stedet at rejse sig og opfordre til demonstration mod mundbindspåbuddet. I en efterfølgende artikel blev interviewpersonen beskrevet som ’sølvpapirshatten’. 

En relativt lille begivenhed i det store mediebillede, men alligevel en fornem eksemplificering af et interessant kommunikationsgreb. 

Jeg ved ikke, hvad det hedder, men det er det, vi gør, når vi allerede, inden vi hører et synspunkt, ’devaluerer’ synspunktet og personens ret til overhovedet at have det. Vi kalder vedkommende et nedladende udtryk eller beskriver deres udsagn i hånlige termer, så pointen demonteres, inden den er fremstillet. Vi flytter fokus fra indholdet, undgår helt at forholde os til argumenterne, og placerer os selv på debattens sejrsskammel uden overhovedet at have lyttet til modparten.

Så enkelt kan kommunikation kortslutte dialog i stedet for at skabe en samtale. Det har konsekvenser for vores debatkultur – som mange i forvejen vil beskrive som nødlidende. 

Skal vi ikke bare slukke for det?

I efteråret den 8. september 2020 meldte ansvarshavende redaktør på journalisten.dk, Christian Lindhardt, ud, at de lukker debatsporet på deres artikler. Anledningen var, at: ”debattens kvalitet har taget et styrtdyk” og ”en stigning i indlæg, der må betegnes som konspirationsteorier (…)”. Instagram foretog en lignende vurdering forud for nedlukningen af corona-kritiker Saszelines Dreyers profil, og i USA, på et noget andet indflydelses-niveau, slukkede tv-kanalerne allerede under valgkampen for Donald Trump, når hans udmeldinger ikke kunne understøttes af fakta. Og nu er han helt udelukket fra sociale medier. 

Således er en tendens i gang, som går på at lukke ned for dem, vi ikke tilskriver viden. Vi gør det indirekte ved at devaluere hinanden gennem ordbrug eller direkte ved lukning af kommunikationskanaler. 

Det rejser en række spørgsmål, som jeg synes kunne være enormt spændende at høre jeres input på. 

Hvor går grænsen til ’uden for pædagogisk rækkevidde’?

Hvor går grænsen til ’uden for pædagogisk rækkevidde’? Mit udgangspunkt er, at vi skal lytte til hinanden og særligt til dem, vi ikke er enige med. At jeg er af denne overbevisning, ændrer dog ikke ved, at jeg løbende bliver udfordret på det. For bør man ganske enkelt lytte til alle? Hvad er konsekvensen ved at lade at lade debatten være åben for alle holdninger? Hvad gør det ved vores debatkultur, at man kan tale om alting uden sagligt belæg eller respekt for modpartens argumenter? Hvornår bør ekstremister ties ihjel? Hvor går grænsen til ’uden for pædagogisk rækkevidde’? Hvornår skal vi opgive troen på dialogen og i stedet afskrive folk? Og hvad er konsekvensen ved, at vi lukker for folk? Hvem betaler prisen – den enkelte eller os alle sammen, fordi vi ikke får alle perspektiver med? For hvis man kigger på det hele lidt fra oven… så kan vi alle blive afskrevet som sølvpapirshat, latterlig eller ’gakgak’ og dermed blive dømt ude. Afhængig af emnet og majoriteten/minoritetens holdningsforskelle er vi alle i risiko for ikke at være ’lyttetiden’ værd…

Kan kommunikatører bidrage til bedre debatter?

Det var mange spørgsmål, så der er nok at tage fat på, men professionelle kommunikatører, tror jeg, kan bidrage med vigtig viden om emnet. Samtidig mener jeg, at vi har et vigtigt ansvar for at styrke en meningsskabende debatkultur – og det gælder både i den offentlige debat og i den kommunikation, vi er med til at facilitere i vores daglige virke. Det satte jeg lidt flere ord i en artikel, jeg skrev i forbindelse med Eurocomm18 (https://iabcemena.com/blog/2018/04/05/eurocomm18-opinions-k1s-vice-chair-katrine-ninn-gronne-on-open-space-communication-power-and-responsibility/):

“We should emphasize our role as ‘explainers’ and ‘sense-givers’ on complicated topics (…) supporting a responsible development of our profession lifting us from being peddlers of information to being defenders of meaning and understanding”. 

Kommunikation en grundpille i det demokratiske samfund, og jeg håber, at I har lyst til at tage hul på en debat, der styrker denne grundpille – og måske kan udvikle vores fag til næste niveau. Derfor vil jeg gerne invitere til debat i vores facebook-gruppe, K1 Debatten (https://www.facebook.com/groups/k1debatten).

K1 Debatten håber jeg netop kan blive et samlingssted for udvikling af kommunikation, hvor vi som kommunikatører kan demonstrere vores evne til at bruge kommunikation til at blive klogere, skabe mening og bidrage med opbyggelige pointer. 

Så jeg håber, du vil byde ind med din holdning – uanset hvilken hat du har på!

Indlægget Hvad siger sølvpapirshatten? blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
https://k1kommunikationsforening.dk/hvad-siger-soelvpapirshatten/feed/ 0
People Like Us: https://k1kommunikationsforening.dk/people-like-us/ https://k1kommunikationsforening.dk/people-like-us/#respond Wed, 23 Dec 2020 18:02:30 +0000 https://k1kommunikationsforening.dk/?p=3591 WHY IS IT WORTH WAKING UP EVERY MORNING?
TO HAVE A COLD BATH / SWIM IN THE MORNING, IN SUMMER AND IN WINTER

Jede Morjen fängst dau oan un dus deich kaal boaden oder schwemmen,
emm Summa wie im Winta
(Trierer Platt, dialect from the city where I was born)

Jeden Morgen mit einem kalten Bad oder Schwimmen starten, im Sommer wie im Winter
(German)
At begynde hver morgen med et koldt gys eller en kold svømmetur, både om sommeren og om vinteren
(Danish)

Karl-Heinz Pogner, Pocket Philosopher, Winter Swimmer, Beer Enthusiast, (T shirt-) Communication Researcher & ComInG’s Vice President
of International Communities, proudly presents People like Us: Encouraging and including thoughts in hard times…. 

Indlægget People Like Us: blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
Text: Karl-Heinz Pogner, Ph.D.

Encouraging and Including Thoughts in Hard Times…

T-shirt by Karl-Heinz Pogner

Pocket Philosopher, #Staythefuckhome!

I am not sure how hard these Corona times really are for me. I am in accomfortable position, not having to fear losing my job, being able to work from my #homeoffice / #justanotheroffice (with my wife’s #homeoffice just next-door) and supported by my digital and analog #homelibrary / #emergencylibrary. Even coaching and working with ‘my’ students on their projects works well — once we learned to cope with the enabling and constraining aspects of Information & Communication Tech. I am enjoying the privilege of relaxing and cocooning in my #homebar, #homecafé, and #homerestaurant with great food from our favourite restaurants, which have transformed into takeaways, with marvellous deliveries from my favourite organic web grocery and my favourite pub and breweries. My professional and social life with colleagues and friends nearby and around the world still works fine — including organising, participating in and convening virtual conferences; but also visiting virtual pubs, including my local watering hole, participating in virtual pub quizzes and virtual beer tastings. Alas, no complaints from my side. Many people in the world have many more reasons to worry about, to be afraid of, to complain about, and to protest against. It is a tough situation, and these are hard times for many, no doubt!

Life is too short for…, though on the other side…

My pocket philosophy (Eagle, 2018), grounded on the premises / propositions / suppositions [you choose] that life is too short for many, many things, it still works. Life is too short for bad French movies, boring people, opportunists, friends who are no friends, bad temper…and bad beer (the following joke may contain profanity: “What do American beer and sex in a canoe have in common? They’re both f…ing close to water”; https://upjoke.com/canoe-jokes).

Moreover, after 40 years of hard work, a lot of fights and frustrations and at least some successes, I think I have found my way through this life. I am not sure when the transition from young wild boy to old still-going- strong man took place. However, I am sure about one of my insights: “It” (LIFE) is not only about me, “it” (LIFE) is about being together with others, and “it” (LIFE) is about them and our (= THEIR and MY) shared responsibility for and solidarity in fighting against injustice, inequality, incompetence, and ignorance. When it comes to our planet (please remember saving the earth, as it is the only planet with beer), “it” (LIFE) is about the people living on it, struggling with living on it and trying to save it and even to make it a better place. In conclusion, “it” (LIFE) is about enjoying life, the marvellous and sensational in the mundane, or as Louis Aragon has coined it: the merveilleux quotidien (Aragon 1926) — without a bad conscience, but not without standing up and supporting others in their fight against injustice, inequality, incompetence, and ignorance — whenever it makes sense and is possible.

For this reason, the remainder of this essay is no longer about my pocket philosophy nor about myself, but about the marvellous and sensational of an everyday artefact: It is about a beer can for a Kölsch-ish style beer and about the story and people behind it.


Rebel’s Cologne and Social Revolution by Beer

When the conditions seem stagnant, while the masses are acting synthetically uniform, even the slightest act of defiance gets noticed instantly. A scent is ever so haunting — the scent of noncompliance. No blood is spilled; a few drops of beer at worst, yet the essence pierces beyond the obvious.”

This poem by Simon Vesterø, accompanied by the artwork of Sylvester (Sylle) Holm Kappel, concisely tells the story of the socio-economic enterprise and brewery People Like Us and their idea of a “Social Revolution by Beer”. People Like Us are on a mission “to brew great craft beer to be sold worldwide, create a lot of jobs for people from socially marginalised groups—hoping to inspire others to do the same, [and to] challenge the societal conception of normality and communities.”People Like Us (PLU) started as a brewing company founded by Lars and Jesper Carlsen. Lars worked as a schoolteacher and Jesper as a psychologist. They have been working “with people with diagnoses” for many years. The business model of People Like Us is a for-profit and socio-innovative business “working on developing and spreading new social business understandings.” Their mission is to brew outstanding craft beer and make a serious, sustainable business out of it. PLU is primarily a platform for a range of projects and business units and for developing and running more of them, e.g., outsourcing its employees to other companies.

The PLU team counts about 30 people, 85% of whom have one or more diagnosis/es. As they put it themselves: “Some of us are autists, some have ADHD, some have depression or anxiety; some are war veterans with PTSD, and some don’t have any diagnosis at all…. Common to us all is that we’re hired to do what we’re good at, and we are dedicated to usefully contributing to a working community. We are committed to making a difference—to the benefit of ourselves and the world around us.”

Cartoons by Sylvester Holm Kappel:

Welfare Revolutionist, Lars

Identity developer, Simon
Brewery Artist, Sylle

This work of art, craftsmanship, social entrepreneurship, along with its ideas and values, is the result of enthusiasm, compassion, empathy, social responsibility, let’s just-do-it philosophy of the people behind all this (they are nevertheless “people like us”!) and collaborating with some of the hippest avant-garde breweries and nerds. All these are terrific reasons for why to get up in the morning…stay up…and stand up the rest of the day! Let us be—at least in-between—people like them! Or, is it people like us?

Karl-Heinz Pogner

 
 
 
 
References:

Aragon, L. (1926). Le Paysan de Paris. Paris: Editions Gallimard.

Eagle, J. (2018). Pocket-philosopher definition. https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Pocket-philosopher

People Like Us. (2020a). About us. https://peoplelikeus.dk/.

People Like Us. (2020b). Rebels Cologne.

https://peoplelikeus.dk/shop/beers/can/rebels-cologne/ Pogner, K.-H. (2014). Globalization, Identity and T-shirt Communication. In: M.-L. Nosch, Z. Feng & L. Varadarajan (Eds.). Global Textile Encounters. Oxford: Oxbow Books, 283-294 (Ancient Textile Series 20)

Indlægget People Like Us: blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
https://k1kommunikationsforening.dk/people-like-us/feed/ 0
Virtual Reality https://k1kommunikationsforening.dk/virtual-reality/ https://k1kommunikationsforening.dk/virtual-reality/#respond Wed, 23 Dec 2020 09:53:18 +0000 https://k1kommunikationsforening.dk/?p=3575 Er det en slags kosmisk joke det hele, en jordisk forbandelse, eller netop en manglende forbindelse, som vi har sat os selv og hinanden i? Dette covid-19- drama. Det begynder at ligne en joke i alt fald. En af de mere alvorlige af slagsen. Hvad er læringen bag al spektaklet?

Indlægget Virtual Reality blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
Virtuel eller visuel kommunikation

Tekst: Eva Vestrheim

En nytårsopsang

Jamen, det var jo også den der digitale tidsalder. Det var her, vi kom fra.

Vi kunne jo ikke noget. Vi gad jo ikke noget. I virkeligheden, dybest set. Vi kunne ikke andet end at sidde og glo på en skærm. På arbejdet og efter arbejdet. Om natten, af og til. Og ungerne fik stukket en mobilos, en iPad eller en Mac i hånden, når de voksne skulle ud at lege, altså; have skærmtid selv.

Vi kunne ikke overskue noget, andet end den tekniske udvikling, den gik til gengæld også en million gange hurtigere end alle de andre udviklinger og fremskridt til sammen.

Virtuel kommunikation

I skolen skulle det hele foregå digitalt, i hjemmet skulle det hele foregå digitalt, eller foran en skærm om aftenen med reality-shows. De intelligente mennesker sad aften efter aften, og gloede på mindre intelligente aktører på en skærm. Hvem var i virkeligheden de uintelligente her?

Vi kunne ikke finde ud af at navigere i vores eget liv, vi blev tilskuere til andres liv på en skærm. Vi blev seere, tilskuere, ikke i vores eget liv, men på et set-up på en skærm. Det var her vores intelligens var nået til, havde udviklet sig til. Det med at være sammen rigtigt, lytte efter tur. Fornemme, mærke, give plads til andre, det blev klemt og nedprioriteret på de digitale medier. Her handlede det bare om, at den der råbte højest, blev hørt. Mere larm, mere opmærksomhed. Ligesom irriterende snotunger.  

Det blev et nyt årtusinde, den digitale generation kom til verden. Milleniums. Hvad kunne de. De kunne det hele på en skærm, de kunne det trippelte på den kvarte tid. De fik nok ikke de højeste karakterer i sociale kompetencer i skolen, men der opstod en ny slags virtuelle møder, man blev social på nettet, og kunne være alt muligt. Man kunne være hvem som helst på sin profil. Det var der ingen, der dobbelttjekkede i virkeligheden. Man kunne tage sig godt ud. Hende der blev moppet i skolen, blev influencer. Hun tog hævn.

Dating, CV & jobsamtaler

Man behøvede heller ikke at gå ud længere med sommerfugle i maven, og tage mod til sig, for at møde nogen fra det modsatte køn. Det sørgede en webside for, og senere blev det til apps. Dating apps. Man kunne altså ikke længere stole på livet og de tilfældige møder, dertil havde man en app, som gjorde det usikre element lettere. Den sørgede for det hele, neutraliserede kemien, afmystificerede og gjorde de potentielle sårbare, fine møder til et dating CV set-up. Strategiske jobsamtaler. Hvor man kunne krydse af, om den anden havde de fornødne kompetencer, om man var pæn nok. Rigtig eller forkert. Om man duede eller ikke duede. Videre i programmet.

Og man behøvede ikke gøre noget, for man skulle ikke selv tage stilling til de her menneskeprofiler i virkeligheden. Det hele foregik virtuelt.  Man skulle bare lære at bruge en app, og navigere på en hjemmeside. App’en tog stilling for en. Man behøvede ikke at aktivere sin gut feeling eller sin intuition, sin egen dømmekraft. Det sørgede app’en for. Man kunne gifte sig, såfremt app’en havde givet grønt lys.

Når man kedet sig og følte sig ensom og venneløs, så kunne man zappe rundt på SoMe, og skrive at man havde bagt kage, tage billede af kagen fra alle vinkler, eller bryste sig med sine biceps, og flashe sig med sine nye trousers. Det kan man stadig, men hele det der SoMe selvcentrerede identitetsprofilering falder lidt til jorden, når det er det eneste, der er.

Eller afreagere på anden facon…

Et rigtigt menneske

Jamen, here you go. Så kom coronaen ind ad bagvejen, forfra, og fra siden. Vi blev angrebet alle steder fra. Nu kan vi dyrke al den skærmtid, al den virtual reality, vi begærer, glo på alle de fordummende realityprogrammer, som vi vil. Vi kan være alle mulige. Og ingenting på samme tid. Vi kan sidde stenet foran skærmen i vores komfortzone og chatte. Nu kan vi svælge os i zoommøder, skypemøder og microsoft teams komsammen – hjemmefra, og vi slipper for at møde folk rigtigt, at mærke hinanden. Vi kan sidde og gemme os i vores fine stuer, som aldrig før og spejle os i skærmen. I pyjamas og morgenhår. Boltre os i det digitale, sociale cirkus. Og vi har al den tid i verden til at være sammen med vores rigtige familie, og den udkårne. Vi kan da virkelig få vores dosis, så når dyrene er sluppet ud af zoom, så kan vi ikke holde ud at glo på en skærm med samme intensitet længere. Forhåbentlig!

Er det en slags kosmisk joke, en jordisk forbandelse, Nemesis? fordi vi ikke værdsætter os selv og hinanden i det virkelige liv? Og når vi engang får lov til at være sammen med mennesker i store klaser igen, så vi vil forstå betydningen af sådan helt rigtige, andre mennesker i flokke, i den virkelige tidsberegning. Man kunne håbe at vi vil værdsætte relationer på en helt anden måde. For når alt kommer til alt, er vores relationer, det dyrebareste vi har.

Godt nytår!

Mennesketomme gader

Indlægget Virtual Reality blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
https://k1kommunikationsforening.dk/virtual-reality/feed/ 0
The Illusion of Coincidences https://k1kommunikationsforening.dk/the-illusion-of-coincidences/ https://k1kommunikationsforening.dk/the-illusion-of-coincidences/#respond Mon, 30 Nov 2020 11:45:30 +0000 https://k1kommunikationsforening.dk/?p=3560 Have you ever had the feeling of being carried hither and thither by waves to all the right people at the right time, telling you exactly what you need to hear and do to move forwards when facing significant events in your life? At first glance it all seems like innocent coincidences, but it turns out that you meet the love of your life or land your dream job. As if your true mission is being facilitated by higher forces. You are in the flow. And reversely, you may be struggling to realize a dream, and no one seems to care or support you, as if the universe has more important stuff to do.

Indlægget The Illusion of Coincidences blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
This will go on continuously if we allow it to happen and stay open towards it.

Many things in life seem like a coincidence. But, do coincidences really exist? Everything in the universe seems so perfectly interrelated and interconnected, from the smallest details till the most complex aspects. Apparently, it is pure perfection. How is that possible?

Our disconnection to nature seems to be the source and cause of all malediction. When may we interfere, and when should Science leave Nature entirely alone?

Leith Sharp, Director & Lead Faculty, Executive Education for Sustainability Leadership argues that the wholeness and completion of the universe are reflected in the perfection of the interconnectedness in nature. If we look at a tree;

it is seen that the trunk, the main branches and roots of the tree provide the structure and cohesion to support the whole. The tree conserves and distributes resources for the whole, and the tree has routines to support existing system needs.” Leith Sharp

This shows that the minor universe is reflected in the major universe. As small creatures, being part of – we have nature embodied within us.

The unexpected encounter

The second question is whether we should leave coincidences to find their own natural situations, or whether there is a beneficial and proactive way of arranging connections, enhancing serendipity, hence creating optimal environments to develop, advance, transform and grow as collective advanced beings and creating synergy.

Christian Busch, PhD, London School of Economics, stresses the impact networks and communities have on advancement, learning and expansion. Expansion to reach our potential as human beings.

This also involves convenient experiences as hanging out with the right people who inspire and engage us, rather than hanging out with people who limit us with discouragement. By connecting with the right people, new phenomena may be created, come into space and be evolved. By nurturing vital relationships with the right people, synergy and higher purposes can be encouraged. Moreover, we can learn from our failures, learn from other people’s failures in order to grow, so that we don’t have to repeat unnecessary mistakes, either those made by ourselves or others.

Christian Busch emphasizes the interconnection that we have with nature, hence we can enhance this relationship by practicing and curating serendipity.

His arguments for encouraging serendipity is that most scientific discoveries were made by apparent coincidence. As Christian mentions in his article, “where everything from penicillin to Viagra were discovered by coincidence – nobody was looking for them” (C. Busch; The serendipity of impact, March 2019).

Nature rules

The question is whether Science should disturb nature or not, as past experience tells us that our impact on nature has been entirely disrupting, destroying and eliminating at the expense of nature and the essence of our being. In worst cases, it has only served to disconnect us from nature, our true source.

Thomas Kolster discusses in his article, “Is your campaign human proof – How limiting human interference can be the key to success.”, (March 2017, Sustainable Brands), the issue of mankind’s disruption and interference with the fine orders of nature. And how our obsession with change and improvement results in climate-crises and other destructive outcomes, rather than teaching us to change our destructive behaviour in favor of a sustainable future.

Why don’t we stay out of it, and leave nature alone without disturbance and interference? After all, the advanced intelligence and forces of nature scale a different level of completion than the fragmented intelligence of the human species.

“To maintain and extend life – everything from biological life to inanimate systems – generates shape and structure that evolves in a sequence of ever-improving designs in order to facilitate flow.” Adrian Bejan

It is seen that we can be part of that flow, if we allow it and if we allow integration, when we truly understand that we are interconnected and interrelated with everything in the universe, which makes the feeling of separation from the whole, the cause of pain.

Everything seems like a coincidence

The question is – curating serendipity, setting up situations, whether this is an inconvenient interference with nature, or whether it is cultivating a positive impact, advancing us with some kind of preparedness, hence cultivating environments in an expressive, expansive and transformative perspective.

“Truth is that we will not know what will happen in five years”, Busch stresses. And we should not. Though, as Christian Busch presents it, we may set up a special kind of environment to nourish the “coincidence”, to create the best possible terms to invite in the unexpected. We can plan for impact. “We may be practical philosophers”, Busch expresses. “The idea behind this new kind of philosophy is to take a challenge into an opportunity”, and we can relate to that one. As we are interconnected with nature and as we are interrelated with other human beings in a holistic sense, we can advance the intelligence and expansion. Christian Busch explains that “it is embedded in people’s targets, and we can embody it.”

This leads to the higher purpose of Christian Busch et al’s work, to use it on an organizational level in enterprises, in order to develop staff linking to the mission and values in business and building transparency. “In that way we can set up the organization for the future when we cannot predict the future.”

The characteristics of Science are that things have to be repeated in order to be valid. The characteristics of coincidences are that they never repeat themselves.

This has to be taken into consideration when we urge to control and categorize the moment, and the golden momentum somehow disappears.

Olivetree

Indlægget The Illusion of Coincidences blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
https://k1kommunikationsforening.dk/the-illusion-of-coincidences/feed/ 0
Forpersonstanker – november 2020 https://k1kommunikationsforening.dk/forpersonstanker-november-2020/ https://k1kommunikationsforening.dk/forpersonstanker-november-2020/#respond Tue, 24 Nov 2020 20:53:03 +0000 https://k1kommunikationsforening.dk/?p=3529 Heldigvis har pandemien ikke slukket vores handlekraft, men i stedet skruet op for webinarerne. Endnu et webinar er stadig i 2020-pipelinen: Den 25. november giver Securitas os et indblik i deres arbejde med at engagere 370.000 medarbejdere i 55 lande i et nyt purpose.

Indlægget Forpersonstanker – november 2020 blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
Efter K1 Kommunikationsforenings virtuelle generalforsamling, hvor den nye sammensætning af bestyrelsen blev valgt ind, har vi afholdt vores første bestyrelsesmøde. Her var et vigtigt første punkt på dagsordenen at konstituere os. Og det er en stor fornøjelse at kunne byde velkommen til en ny næstforperson, nemlig Charlotte Kongsted.

Charlotte har været en vigtig del af K1, siden hun første gang mødte os ved en generalforsamling på Københavns Universitet. Allerede inden hun havde mødt nogen i K1, havde hun takket ja til at være tovholder for en workshop, og netop dette gå-på-mod har vi nydt godt af lige siden. Charlotte løser K1-opgaver på daglig basis, og jeg ved, at for mange af jer, har Charlotte været jeres første relation til K1. Derfor er det både velfortjent og en stor glæde for os i foreningen, at Charlotte har valgt at løfte et endnu større ansvar. Tillykke til Charlotte – og til alle os andre. 

Således tæller K1s bestyrelse lutter stærke og engagerede kræfter, og jeg vil gerne benytte denne lejlighed til at sige tak til hver og en for den store frivillige indsats, der ikke er blevet nemmere under pandemien. Jeg ser frem til endnu et år i jeres selskab!

K1s Bestyrelse

Jesper Steen Mortensen
Jesper Sloth Møller
Julie Stenderup
Eva Vestrheim
Karl-Heinz Pogner
Pelle Nilsson, kasserer
Charlotte Kongsted, næstforperson
Katrine Ninn-Grønne, forperson

Endelig skal der lyde et højlydt ‘tak for indsatsen’ til de bestyrelsesmedlemmer, der i år valgte at træde ud af bestyrelsen for bl.a. at fokusere på at holde aktivitetsniveauet oppe uden for bestyrelseslokalet. Anders Rendtorff, Anders Schroll og Eva Kistrup – vi glæder os til endnu flere spændende aktiviteter sammen med jer.

Og nu til eventlisten… For heldigvis har pandemien ikke slukket vores handlekraft, men i stedet skruet op for webinarerne. Nogle gange endda gennem en meget hurtig omstilling fra et fysisk til et virtuelt setup. Det var fx tilfældet ved eventen den 29. oktober ”Forbedring af kundekommunikation – en forretningsdrevet handling”. Her fik vi indblik i konkrete cases fra Nordea Danmark, der illustrerede deres perspektiver og erfaringer med kundekommunikation.

Den 11. november blev webinaret ”Sådan får du succes med influencermarketing” afholdt i samarbejde med Louise Bonfils Høck og Mindshare.

Endnu et webinar er stadig i 2020-pipelinen: Den 25. november giver Securitas os et indblik i deres arbejde med at engagere 370.000 medarbejdere i 55 lande i et nyt purpose. 

Og husk, hvis du har en idé til et webinar, så hold dig endelig ikke tilbage. Skriv til k1@k1kommunikationsforening.dk, og vi hjælper dig godt videre.

Vi glæder os til at se dig online!

De bedste hilsner
Katrine Ninn-Grønne, Forperson i K1 Kommunikationsforening

Indlægget Forpersonstanker – november 2020 blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
https://k1kommunikationsforening.dk/forpersonstanker-november-2020/feed/ 0
Boganmeldelse – test dine idéer https://k1kommunikationsforening.dk/boganmeldelse-test-dine-ideer/ https://k1kommunikationsforening.dk/boganmeldelse-test-dine-ideer/#respond Thu, 12 Nov 2020 09:00:00 +0000 https://k1kommunikationsforening.dk/?p=3514 Med ”Test dine idéer” får du simple, og stærkt visuelle, beskrivelser af alt hvad du skal bruge for at udføre, strukturere og validere test af idé og produkt.

Indlægget Boganmeldelse – test dine idéer blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
I K1 har vi startet et nyt koncept “K1s Boganmelderkorps”. Her anmelder medlemmer af K1 Kommunikationsforening faglitteratur. Vi har lavet aftaler med Samfundslitteratur, Dafolo og Gyldendal Business om, at de sender os den nyeste faglitteratur, så vi kan brede anmeldelserne ud i K1s netværk. Tak til de tre forlag og til anmelderne for jeres bidrag. Du kan også blive anmelder – send os en mail på K1@K1kommunikationsforening.dk.

Denne anmeldelse er skrevet af Jes Andersen, kommunikationsansvarlig i Copenhagen Science City, hvor 350+ innovationsintensive start-up virksomheder dagligt udvikler, tester og ombygger nye produkter og forretningsmodeller.


Test denne anmeldelse

Jeg kunne godt anbefale denne bog til kommunikatører, men jeg bør nok teste ideen først. 

Bogen “Test dine idéer” af David J. Bland og Alex Osterwalder fra Gyldendal Business er klart henvendt til iværksættere og produktudviklere. Min hypotese er, at kommunikatører har samme slags udfordringer.

Jes Andersen med bogen “Test dine ideer”

I iværksætterkredse er det et centralt mantra at man skal udvikle, teste og bygge om. Når jeg anbefaler ”Test dine idéer” til dig som er kommunikatør, bygger jeg det på to simple antagelser. Jeg antager at du, lige som jeg, ofte udvikler nye kommunikationsprodukter. Jeg antager også, at din uddannelse, lige som min, var fattig på træning i at teste produkter på egentlige kunder…  Undskyld: Målgrupper.

Disse antagelser kunne jeg formentlig belyse med en simpel spørgeskemaundersøgelse, men bogen beskriver også 43 andre eksperiment- og testmetoder. Fra de hurtige og billige med lav evidens til de kostbare, langstrakte og videnskabeligt holdbare. Med bogen får du en grundig indføring i hvad de forskellige testmetoder egner sig bedst til, hvornår man skal bruge hvilke test og hvad de koster i tid og penge.

Med ”Test dine idéer” får du simple, og stærkt visuelle, beskrivelser af alt hvad du skal bruge for at udføre, strukturere og validere test af idé og produkt.

Mange kommunikationsopgaver har fællestræk med at starte en ny virksomhed. De er ofte nye. Kunde- eller målgruppegrundlaget er usikkert eller ligefrem ukendt og det kan være svært at vide hvilken løsning, der vil vinde genklang hos kunder eller målgruppe. Med ”Test dine idéer” får du simple, og stærkt visuelle, beskrivelser af alt hvad du skal bruge for at udføre, strukturere og validere test af idé og produkt. Fra opbygning af dit team over ledelse af testprojekter til faldgruber og organisation. 

Hvis du søger noget let til natbordet, skal du lede videre. Denne bog er ikke litteratur. Den er et værktøj. Den er holdt i direkte tale lige som denne anmeldelse. Den er også rigt illustreret og overskueligt og pædagogisk opbygget. Takket være det kan selv en kommunikatør uden forretningserfaring oversætte dens greb og begreber til at passe på egen verden og udfordringer. 

Hvis du stadig tvivler på, at ”Test dine ideer” passer til dig, kan du udsætte den for den ultimative test. Prisen er 399,95 i udsalg. Vil du give det, for at lære at teste dine idéer?

TEST DINE IDEER

DAVID J. BLAND,  ALEXANDER OSTERWALDER

ISBN9788702296921
Udgave1
Udgivet2020
Sider368

Indlægget Boganmeldelse – test dine idéer blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
https://k1kommunikationsforening.dk/boganmeldelse-test-dine-ideer/feed/ 0
Boganmeldelse – ”Giv dit brand en personlig stemme” https://k1kommunikationsforening.dk/boganmeldelse-giv-dit-brand-en-personlig-stemme/ https://k1kommunikationsforening.dk/boganmeldelse-giv-dit-brand-en-personlig-stemme/#respond Wed, 21 Oct 2020 13:33:25 +0000 https://k1kommunikationsforening.dk/?p=3493 ”Giv dit brand en personlig stemme” af Louise Bonfils Høck er en overraskende grundig gennemgang af emnet influencermarketing – særligt størrelsen på bogen taget i betragtning.

Indlægget Boganmeldelse – ”Giv dit brand en personlig stemme” blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
K1s Boganmelderkorps

I K1 har vi startet et nyt koncept “K1s Boganmelderkorps”. Her anmelder medlemmer af K1 Kommunikationsforening faglitteratur. Vi har lavet aftaler med Samfundslitteratur, Dafolo og Gyldendal Business om, at de sender os den nyeste faglitteratur, så vi kan brede anmeldelserne ud i K1s netværk. Tak til de tre forlag og til anmelderne for jeres bidrag. Du kan også blive anmelder – send os en mail på K1@K1kommunikationsforening.dk.

I denne artikel anmeldes “Giv dit brand en personlig stemme” af Louise Bonfils Høck. Anmeldelsen er skrevet af Mark Sinclair Fleeton.

Mark Sinclair Fleeton med bogen “Giv dit brand en personlig stemme” af Louise Bonfils Høck.

Solid gennemgang af influencermarketing

”Giv dit brand en personlig stemme” af Louise Bonfils Høck er en overraskende grundig gennemgang af emnet influencermarketing – særligt størrelsen på bogen taget i betragtning. På 269 sider formår forfatteren at karakterisere influencerfænomenet, deres modtagere, samarbejdsformer, influencerstrategi og endda nå at spekulere over influencersamarbejdets fremtid og mere til. 

Resultatet er en form for håndbog for kommunikationsfolk, der ikke nødvendigvis har tiden til selv at fordybe sig i emnet, men godt kan se potentialet i området. Hvis I leder efter et sted at starte på influencersamarbejder, så er denne bog et udmærket sted at lede. 

Som alle andre redskaber i kommunikationsværktøjskassen, så handler det om målgruppe. Denne bog demonstrerer, at influencermarketing rammer bredere, end jeg i hvert fald forventede. Også bredere end den målgruppe, som statsministeren forsøger at ramme med sine gæsteoptrædener hos forskellige influencere i disse dage. 

Foto: Mark Sinclair Fleeton

En af bogens styrker er helt klart analysen af influencermarkedet i kapitel 2, der kommer ret godt rundt om området og dermed giver et udmærket grundlag for at tage stilling til om influencermarketing giver mening i en konkret sammenhæng. Med analysen og den grundige gennemgang af udvælgelse af og samarbejdsformer med influencere er man faktisk rimeligt rustet til at give sig i kast med området.

Fra starten af bogen gøres det klart, at bogens fokus er kampagner med strategisk brug af influencermarketing og derfor vil det være forkert at lægge bogen til last, at den ikke sætter området ind i en bredere kommunikationsstrategisk sammenhæng.Bogen er hurtigt læst, men ikke forsimplet i sin fremstilling. Opbygningen er let og fremkommelig og hvert kapitel indledes med en et kort overblik over indhold og afsluttes med en kort opsummering. Hvis jeg skal komme med et kritikpunkt, så er det måske, at opsummeringerne godt kunne trække flere konkrete hovedpunkter ud af kapitlerne.

Mark giver bogen tre ud af fem mulige K1-logoer.

Event om influencermarketing

Hvis du er blevet nysgerrig på bogen, så afholder Louise Bonfils Høck og Charlotte Kongsted et arrangement om “Influencermarketing” den 11. november 2020 sammen med K1 Kommunikationsforening og Kommunikation og Sprog. Her vil Louise blandt andet komme med konkrete og praktiske redskaber til at lave influencerkampagner fra A-Z, som sikrer at man kommer godt i mål. Medlemmere af K1 kan tilmelde sig her: https://hello.zyklus.dk/promote/?se=E1BE006B-1363-438D-A430-BB7D156EA2CD&utm_source=zyklusfeed&utm_campaign=1133&utm_term=12491. Hvor medlemmer af Kommunikation og Sprog skal sende en mail til K1@K1kommunikationsforening.dk.

Indlægget Boganmeldelse – ”Giv dit brand en personlig stemme” blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
https://k1kommunikationsforening.dk/boganmeldelse-giv-dit-brand-en-personlig-stemme/feed/ 0
K1 generalforsamling 2020: Forpersonens beretning https://k1kommunikationsforening.dk/k1-generalforsamling-2020-forpersonens-beretning/ https://k1kommunikationsforening.dk/k1-generalforsamling-2020-forpersonens-beretning/#respond Fri, 09 Oct 2020 09:28:47 +0000 https://k1kommunikationsforening.dk/?p=3487 Selvom vi ikke starter året med en fest, så synes jeg bestemt, at vi kan slutte det gamle med en fejring.

Indlægget K1 generalforsamling 2020: Forpersonens beretning blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
Kære K1’ere

Den 7. oktober afholdte K1 vores første virtuelle generalforsamling, og i den forbindelse gav jeg denne beretning. Jeg håber, at I lige som mig vil glæde jer over det vi lykkedes med i det forgangne år, og se frem til en helt nyt, som vi endnu ikke ved, hvad vi kan forvente os af. 

”Velkommen til en noget anderledes generalforsamling – ja, vi kan næppe kalde det Summit. For Summit plejer jo at være vores årlige fest og fejring af vores fag, forening og netværk. Og selv om man kan meget online, så kan det ikke helt stå mål med de forrige års festlige møder, hvor vi har leget med kommunikation og samskabt en fantastisk stemning bygget af levende musik og barhygge.

Men det er jo ikke det eneste der er anderledes i år. Faktisk er snart sagt alt anderledes. K1 har været i gang i fire år, siden vi første gang mødtes til K1-Lab i 2016. Og hvert år har vi kunnet se tilbage på en perlerække af spændende arrangementer, hvor det fysiske møde har udvidet vores perspektiv og netværk. I 2018 kunne K1’s medlemmer deltage i 24 events, og i 2019 nåede vi helt op på 25 arrangementer. 

Alt sammen for den nette sum af 200 kr. om året. Alt sammen drevet af frivillige kræfter. Alt sammen drevet af kærlighed til kommunikation og troen på, at hvis vi deler ud af vores viden, tid og engagement, så bliver alle klogere – og vores fag udvikles.

Alt tydede på at de gode takter kunne fortsætte, men da verden lukkede ned i foråret, måtte vi aflyse en række arrangementer. Det ændrer dog ikke ved, at vi i landets åbne måneder har afholdt ni arrangementer – og mere kan stadig nås. I november sidste år afholdt vi endda vores hidtil største konference – “Fremtidens Rådgiver” med 250 deltagere. En kæmpesucces, der viste værdien af K1’s princip om at arbejde med alle, der vil arbejde med os. Gode venner som Kommunikation og Sprog, Københavns Universitet og Dansk Magisterforening var med til at samle kommunikationsfaget på tværs – også dem der normalt ikke har ressourcerne til at deltage i konferencer af denne kaliber – som fx studerende.

Et stærkt fokus på og engagement i at drive arbejdsgrupper, udforske temaer og skrive artikler har også sikret et godt aktivitetsniveau både fysisk og digitalt. KOM-bulancen, verdensmålskommunikation, ”Det meningsfulde samfund” og et spritnyt boganmelderkorps har meldt deres ankomst. Det er spændende at se, hvordan vi med tematiske rammer formår at gå i dybden med faget, samtidig med at vi folder det ud og perspektiverer. Det er her, kommunikation virkelig viser sin værdi. 

Og det er her, at K1’s fleksibilitet og rummelighed kommer til sin ret. Selvom vi ser verden ændre sig på et splitsekund på grund af globale udfordringer, så fortsætter ambitionerne ufortrødent. Faktisk er det som om, at ambitionerne vokser. Uanset om vi taler om pandemi, Black Lives Matter, sexisme eller nye måder at omgås på – er det tydeligt, at kommunikation er den omkringliggende æter, som driver verdens udvikling. Derfor har vi også brug for et sted, hvor vi kan dyrke kommunikation for kommunikations skyld. Hvor viden og praksis mødes, hvor rammerne kan flyttes, og hvor det du lægger i det, er en gevinst for alle. 

Derfor vælger jeg også at se på 2020 som en succes. For selvom vi ikke mødes, så er det tydeligt, at der er en plads til os – og især som platform for nye initiativer. 

Hvert år har vi kunnet se, at flere og flere engagerer sig i K1’s arbejde, at ideer popper op de mest uventede steder fra, og at nye ansigter hurtigt bliver gamle kendinge. På vores sociale medieplatform kan vi se meget konkret vækst, og siden der blevet lukket ned i foråret har interessen for os især været mærkbar på vores LinkedIn-side, hvor vi har fået mere end 200 nye følgere. 200 mennesker der er blevet nysgerrige på vores forening. 

Det er små stabile skridt i den rigtige retning, som for mig siger det noget om den rækkevidde, vi begynder at have, og at vi fremstår rimeligt veletableret og som en aktør, der kan noget særligt. 

En vigtig motivation i en frivillig forening. De positive takter motiverer mig, og det motiverer de stærke kræfter, som er i vores bestyrelse. Og jeg kan forsikre jer om, at K1’s bestyrelse fortsat vil arbejde for at gøre det nemmere for jer at afholde arrangementer og drive temaer ved at udvikle og dyrke vores kommunikationsplatform, fungere understøttende ift. event-planlægning og etablere stærke partnerskaber. For det lader til at virke.

Så selvom vi ikke starter året med en fest, så synes jeg bestemt, at vi kan slutte det gamle med en fejring. 

Tak for i år, jeg glæder mig til det næste!”

De bedste hilsner

Katrine Ninn-Grønne, forperson i K1 Kommunikationsforening

Indlægget K1 generalforsamling 2020: Forpersonens beretning blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
https://k1kommunikationsforening.dk/k1-generalforsamling-2020-forpersonens-beretning/feed/ 0
Brug for kommunikatører til at skabe legitimitet https://k1kommunikationsforening.dk/kommunikation-der-skaber-medborgerskab/ https://k1kommunikationsforening.dk/kommunikation-der-skaber-medborgerskab/#respond Thu, 24 Sep 2020 11:12:00 +0000 https://k1kommunikationsforening.dk/?p=3477 Vores bud er Det meningsfulde samfund, hvor en genaktivering af medborgeren som ildsjæl og dermed ønsket om at værne om fællesskabet og bidrage til sammenhængskraften spiller en afgørende rolle.

Indlægget Brug for kommunikatører til at skabe legitimitet blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
Onsdag den 16. september havde K1 kommunikationsforening i samarbejde med Kommunikation og Sprog inviteret til samtale og debatmøde om ”Kommunikation, der skaber samfundssind og medborgerskab”. Her udsprang debatten af en samtale mellem professor emeritus i komparativ politisk økonomi, Ove K. Pedersen og professor i civilsamfundsstudier, Lars Bo Kaspersen. Pelle Nilsson strukturerede debatten i en analysedel og en løsningsdel, og det fungerede, ifølge Jørgen Wind Nielsen, godt. 


”Det var et fængende møde med en engageret debat. De to timer gik hurtigt helt uden pause. Arrangement var en del af K1s initiativ om det meningsfulde samfund”.

– Jørgen Wind Nielsen
Professor emeritus i komparativ politisk økonomi, Ove K. Pedersen og professor i civilsamfundsstudier, Lars Bo Kaspersen. Foto: Pelle Nilsson.


Oplægget til aftenen lød således: 
Hvordan kan vi som professionelle kommunikatører aktivere civilsamfundet i bevægelsen mod det meningsfulde samfund? Kom og deltag i en samtale om betydningen af vores rolle som medborgere. Hvad skal vi gøre for at sikre velfærdssamfundets levedygtighed? Hvad der skal til for at engagere civilsamfundet? Og hvilken rolle kan vi som professionelle kommunikatører spille for at skabe samfundssind?


Medarrangør af arrangementet, Jørgen Wind Nielsen, Konsulent hos Kommunikation og Sprog, har opsummeret de, for ham, vigtigste pointer fra aftenen i den følgende tekst.


Vi lever i reaktionens tid. Reformisme skaber billeder om noget andet, i dag vender kritikken bagud og kritiserer det, der var. Blandt andet konkurrencestaten, parallelt med at den effektive og bureaukratiske konkurrencestat styrkes. Politik i dag har til formål at udbedre de skader, der er sket i fortiden, fx klimakampen og EU’s internationale rolle. Det er en gammel bil, der bliver repareret. Vi skal godt nok have elbiler og bevare biodiversiteten, men hvordan ser et moderne samfund ud, hvor et pindsvin kan gå over vejen uden at blive kørt ihjel?

Grundloven gjorde det muligt i Danmark at ytre sig frit, at forsamles frit og at organisere sig frit. Det skabte treenigheden mellem staten, markedet og civilsamfundet, forstået som organisationer. I Danmark har vi et stærkt civilsamfund, og der eksperimenteres med andre løsninger og nye løsninger. Da velfærdsstaten fik problemer med at finansiere velfærdssamfundet, blev der indgået strategiske alliancer mellem stat, marked og civilsamfund. Viste de nye løsninger sig hensigtsmæssige og økonomiske, blev de inkorporeret i konkurrencestatens løsninger. Staten topper op, som det blev formuleret. De blev, som når tech-giganterne overtager de nye start-ups, understøttet økonomisk og blev instrumentaliserede. 


Organisationerne fik egeninteresser og interesser i, at tingene fortsætter, som de er – den konservative stat – hvilket gør det vanskeligt for nye civilsamfundsinitiativer at blomstre. Konkurrencestaten delegerer ansvar, og ansvar for legitimitet ned i systemet. Her er der brug for kompetente kommunikatører, der legitimerer opdragsgiveren, gerne i nye samarbejdsmodeller, netværk involvering, medborgerskab og måske – samfundssind. Kommunikationsuddannelserne har bevæget sig fra formidling til adfærdspåvirkning og bevidsthedsskabelse.

Eksemplet der blev nævnt var kommunerne, der skal legitimere deres økonomisk rationelle beslutninger, og det fik også nogle af mødedeltagerne op af stolene, selvom vi skulle respektere coronareglerne og holde afstand i det ellers højloftede, palælignende lokale, som KLUB disponerer over i Linnésgade i København. 


Hvor er kraften til forandring?

De faglige organisationer modsatte sig i starten civilsamfundets rolle på den politiske arena, men er nu integreret i samarbejder og netværk. Civilsamfundet er ikke adskilt fra markedet og bureaukratiet, men er et samspillende element. I dag er nogle af vores friheder reducerede på grund af corona. Er det samfundssind, og kan man organisere sig til samfundssind. Eller handler det hele mere om at beskytte os selv og vores familie? De fysiske relationer står for skud for tiden, de sociale relationer bliver omdefineret. Ændrer det også vores forståelse af civilsamfund?

Foto: Signe Bonnén


En vigtig arena er varetagelsen af borgernes sikkerhed. Hvem definerer kampen om hvad der er vigtigst. Hvordan er styrkerelationerne mellem stat, marked og civilsamfund? Hvordan kan vi kickstarte fornyelsen af samfundet? Der er stilstand i udviklingen af de demokratiske reformer, der er få visioner. Paradokser er et nøgleord, der er mange flere interesseflader i dag end tidligere. En politisk drivkraft kan ligge i paradokserne mellem civilsamfund, stat og marked. Kommunikatørerne kan klart være med til at facilitere denne debat og også løfte niveauet. Kan! Kan kommunikatørerne stoppe med at plante budskaber og i stedet facilitere dialoger? Hvilken rolle spiller kommunikatørerne i legitimeringskrisen? Faget er et paradoks, og du må tage stilling selv.

Arrangementet var nummer to i rækken i vores nye initiativ Det Meningsfulde Samfund.

Det Meningsfulde Samfund


Vi er i Danmark stolte af vores velfærdssamfund og andre lande verden over ser med beundring på, hvordan vi har været i stand til at skabe et trygt og tillidsfuldt samfund, hvor alle har fri og lige adgang til uddannelse og sundhedsydelser samt et sikkerhedsnet med sociale ydelser. Men det er også blevet mere og mere tydeligt, at vi lever i en brydningstid, hvor der er brug for nye svar og løsninger, hvis vi skal sikre velfærdssamfundets levedygtighed for fremtidige generationer. Hvad gør vi for at løse klimakrisen? Hvordan vender vi den bekymrende udvikling i unges mentale sundhed? Og hvordan sikrer vi et samfund, hvor der fortsat er tillid til beslutningstagere, myndigheder, eksperter, virksomheder, medier og medborgere?

Vores bud er Det meningsfulde samfund, hvor en genaktivering af medborgeren som ildsjæl og dermed ønsket om at værne om fællesskabet og bidrage til sammenhængskraften spiller en afgørende rolle.

Corona-krisen har vist at potentialet er til stede. Folk søger fællesskabet og finder mening i at bidrage med det de kan. Med dette initiativ ønsker vi at give sprog og styrke til bevægelsen, der rykker mod det meningsfulde samfund. Som professionelle kommunikatører fokuserer vi dagligt på at skabe mening og tillid, og det er disse kompetencer, vi ønsker at tilbyde og bringe i spil. Vi ønsker at skabe en bred og tværpolitisk funderet bevægelse og ønsker at invitere alle til at være med i samtalen, så den får kraft og styrke.

Indlægget Brug for kommunikatører til at skabe legitimitet blev først udgivet på K1 Kommunikationsforening.

]]>
https://k1kommunikationsforening.dk/kommunikation-der-skaber-medborgerskab/feed/ 0