K1 Summit 2022: Forpersonens beretning

Et fast indslag til K1 Summit er forpersonens beretning. Gik du glip af den i år? Eller har du bare lyst til at dykke ned i den igen? Så læs den i sin fulde længde her.

Kære alle sammen

Velkommen til generalforsamling og K1 Summit. Og tak til Københavns Universitet for endnu en gang at sætte rammen for vores forenings årlige fixpunkt, og dermed give anledning til at tale om et af tidens absolut hotteste emner – nemlig os selv – K1 Kommunikationsforening.

Ja, eller er det?

For jeg er nok ikke den eneste, der kan blive helt forpustet over de mange emner, der fylder i vores hverdag. Krig i Europa, sabotage på gasledninger, klimaforandringer, prinser der ikke længere er prinser, energikrise, fødevarekrise, angst, vacciner, atomkraft, overgreb, racisme og køn til debat. Selvfølgelig sidestillet med den moderne tids virkelighedsflugt og lise for sjælen: The Kardashians, Netflix, Gift ved første, sidste, næste blik.

Ja, der er nok at forholde sig til i verden, men det mest interessante er måske den store variation i, hvordan vi forholder os til emnerne? De universelle sandheder er i opbrud, og vi kan ikke engang blive enige om, hvad der skal ses som problemer. Er klimaet et problem? Er Spies? Er vacciner et problem? Er forskerne et problem?

Førnævnte virkelighedsflugt kan kombineret med vores socialmedieunderstøttede ekkokammer i højere grad end nogensinde give fodfæste, når vi klatrer op i hvert vores træ. Et stort og højt træ, hvor vi bekræftes i vores ret til at råbe ad andre.

Enhver der bare har forholdt sig lidt til konflikt-teori ved, at den der konfliktrappe netop er lavet af træ.

Og hvor vil jeg så hen med det. Jo, det er jo lige præcis derfor, at K1 og det der ligger til grund for hele vores forening kan påstås at være et af tidens hotteste emner. Også selvom det ikke er ved navns nævnelse.

For hvad er løsningen på konflikt? Hvordan trapper vi ned af trappen? Dialog. Samtale. Kommunikation. Alt det vi er optaget af i dette ekkokammer! Alt det som vi har samlet folk omkring i løbet af de seneste seks år og det seneste år! Hvad enten det er gennem sang, debat, undersøgelser og overvejelser.

Mere end nogensinde ser jeg et behov for kompetent kommunikation. Og hvor kommunikation ikke bare handler om reach, målgrupper, overbevisning. Nej, ligeværdig kommunikation, hvor vi alle lytter og alle taler. Hvor vi går nysgerrigt og undersøgende til emnet, så vi rent faktisk finder en fælles definition – og hvis vi er heldige – mening med det hele.

Og det er præcis det, vi kan i K1.

Så lad os lige tage en status. I år har jeg kunnet tælle mig frem til 16 events. Det er jo et stykke fra de 25 vi normalt har, men set i lyset af at vi skulle koldstarte efter pandemien – så er det da ret godt. Vi er på 200 medlemmer. Det er også et stykke fra normalen på 300 – men i betragtning af at vores system automatisk har meldt medlemmer ud af foreningen, når deres betalte år er forbi + at systemet var nede i knap seks måneder, så vi landede på kun 100 medlemmer – så taber jeg ikke modet. Og ja, vores kassebeholdning er lidt nede – så skulle I bare have set i februar, hvor vi havde investeret i systemopdatering. For vores eneste indtægt er medlemmer – og der kommer ingen nye medlemmer, når der ikke er events.

Så hvad kan vi læse af det. Jo, for det første at vi skal lave events. Og for det andet, at det altså er en udfordring at bedrive en forening med det primære formål at facilitere især et fysisk møde mellem mennesker, når det er frivillige kræfter der skal drive det. Frivillige der i den grad har oplevet travlhed og pres på arbejdet og hjemmefronten under pandemien.

Men hvis der er nogen der er klar på en udfordring og kan navigere i både det ukendte og uforudsete, ja, så er det da kommunikatører…

Og uanset de forskellige udfordringer, så er udviklingen på vej i den rigtige retning. Det begyndte bl.a. for et år siden, da en ny bestyrelse af både kendte og nye ansigter kastede sig ud i kampen med den største energi. Vi besluttede tidligt, at det første vi skulle have styr på, var K1 som platform. Hvis vi vil have aktiviteter, skal vi have frivillige – og de skal have det så nemt som muligt. Så vores medlemssystem Zyklus fik en overhaling. Vores eventteam lavede en eventpakke, så hver arrangør ikke skulle opfinde den dybe tallerken igen og igen. Vi prioriterede det lille personlige møde med nysgerrige kommunikatører. Og vi udarbejdede tydelige rammer for K1’s egen kommunikation.

Det kan lyde som småting, men igen skal vi huske, at alt i K1 er frivilligt. Vi har intet sekretariat, vi har ingen penge, ingen at sende opgaverne hen til. Vi er kun os selv, og det er bestyrelsen også. Men brugt rigtigt, kan det stadig medføre fantastiske ting.

I år blev det fx til et webinar om kommunikation og kunstig intelligens, som blev streamet af kommunikatører i både Peru og Nigeria. En hvidbog om det meningsfulde samfund blev lanceret for en uge siden. Vi havde et event fokuseret på at skabe muligheder for nyuddannede kommunikatører. Konferencen Fremtidens Rådgiver kører fortsat på og tiltrækker flere hundrede deltagere.

Og ja, jeg er biased og indædt optimist, men jeg tror, at vi i løbet det næste år vil opleve K1 finde sin form igen. Mere end det. Vi vil opleve et K1, hvor vi netop deler vores viden, udvikler kommunikation og derigennem bidrager til den forståelse og brobygning som vores og fremtidens bæredygtige samfund har brug for.

For hvis ikke vi som kommunikatører tager den opgave på sig – hvem skulle så?

Tak for et godt år – jeg glæder mig til et endnu bedre næste år!

Katrine Grønne, Forperson og medstifter, K1 Kommunikationsforening