Hvem leder toplederen?

K1 og Kommunikation & Sprog bød den 2. april velkommen til endnu en K1 salon på KUA. Denne gang var temaet samspillet mellem toplederen og kommunikationsrådgiveren.

Hvem leder toplederen?

K1 og Kommunikation & Sprog bød den 2. april velkommen til endnu en K1 salon på KUA. Denne gang var temaet samspillet mellem toplederen og kommunikationsrådgiveren.

Salonerne afholdes i samarbejde med lektor i Kommunikation, Gitte Gravengaard, KU. Et vigtigt element i salonerne er at vi sammen med eksterne oplægsholdere diskuterer kommunikationsrådgivning og kommunikationsrådgiverens rolle fra en række forskellige vinkler.

Aprilsalonen satte særligt fokus på toplederkommunikation og vores panel bestod af Manuel Vigilius, Vice President, Head of Group Communication hos COWI og Daniel Kirchhoff, Kommunikationschef, Scandic Hotels.

Hvor Manuel Vigilius længe har været hos COWI og siden er trådt ind i en etableret kommunikationsenhed, er Daniel Kirchoff den første kommunikationschef hos Scandic. Hotelkæden har en større marketingafdeling, men har ikke tidligere haft en kommunikationsafdeling.

Det var derfor to vidt forskellige organisationer og historier, K1-salonen kunne byde på.

Tæt på Topledelsen

Manuel Vigilius har haft et flerårigt samarbejde med topchefen, Lars-Peter Søbye. En virksomhed som COWI er karakteriseret med store og langsigtede projekter. Udover at støtte disse, arbejder Manuel Vigelius også med at placere Lars-Peter Søbye som talsmand for væsentlige brancheområder. Der er opstået et nært forhold mellem leder og rådgiver, hvilket betyder at Manuel Vigelius også støtter sin topchef i andre sammenhænge. Det kan være rådgivning om aktuelle udfordringer, eller evt. at rette en tale til.

Manuel Vigelius fremhæver specielt tre ting, der er meget vigtige i sådan en relation: Gensidig fortrolighed, at forberede og være 100% ærlig om status og resultater, samt huske at fremhæve de gode indsatser, som kommunikationsteamet har leveret.

 

Rådgiverkommunikation; Manuel Vigilius, COWI & Daniel Kirchoff, Scandic Hotels

Ny Mand – Ny funktion

For Daniel Kirchoff er den største udfordring at skabe gode relationer til ledelse og medarbejdere samt at vise, hvordan en professionel kommunikationsindsats kan hjælpe de andre afdelinger og hele hotelgruppen. Han skal også kunne reagere hurtigt, hvis der opstår akutte situationer eller kritik i pressen. En hotelkæde kan hurtigt komme i ”bad standing”, hvis de ikke reagerer hurtigt eller korrekt, når noget går galt. Daniel Kirchoff oplever at marketingsteamet og den øvrige ledergruppe begynder at kunne se, hvad en kommunikationsafdeling kan gøre for hele virksomheden og brandingen. Han har ikke endnu opnået den samme stærke fortrolige relation til topledelsen, som Manuel Vigilius har opnået, hvilket kræver tålmodighed, langsommelighed og arbejdsomhed.

Afslutningsvis, gennemgik Anders Monrad Rendtorff nogle væsentlige konklusioner fra forskningsprojektet, blandt andet et fokus på at den effektive top-rådgiver både er en ”Effective Trusted Advisor og Performer.” Altså at man ikke længere tænker først Producent, siden Rådgiver, men at de to roller konstant er i balance. Dette indebærer således at toprådgiveren ikke undervurderer behovet for at levere på et taktisk og operationelt niveau.

Ivrige notetagere blandt de fremmødte

Anders præsenterede også et grid over kommunikatørens væsentlige kompetencer:

  1. Faglige kompetencer
  2. Personlige kompetencer
  3. Forretningskompetencer
  4. Ledelsesmæssige kompetencer

I særdeleshed, giver sidste punkt de største indsigter. Det er afgørende  for den dygtige kommunikatør ikke alene at lede nedad i organisationen. Men særligt at lede op og lede til siden – og dermed blive i stand til at dele faglige indsigter med topledelse og skabe forudsætninger for at yde væsentlig strategisk rådgivning.

 

Om K-saloner          

K-saloner er inspireret af samtalesaloner, fordi målet med dem er at vi i fællesskab skal diskutere muligheder og dilemmaer fra vores egen praksis som rådgivere – og at vi sammen skal udvikle løsningsmuligheder og diskutere ”best practice.” Indtil nu har vi planlagt tre K-saloner placeret efter sommerferien. Sæt allerede nu kryds i kalenderen, så du har mulighed for at deltage.

K-salonerne er samtidigt en del af et forskningsprojekt om ’Fremtidens Rådgiver´, så dine bidrag til diskussionen vil derfor være med til at skabe mere relevant forskning på et område, hvor vi ikke har megen forskning i Danmark.

Bag artiklen

Eva Kistrup er uddannet Mag. Art i Litteraturvidenskab og sprang direkte ind i branchen som tekstforfatter og rådgiver i strategisk kommunikation og markedsføring for danske og internationale virksomheder. Fra 1999 til 2010 var Eva medejer af Discus Communications, et integreret kommunikationsbureau med fokus på IT-virksomheder. Siden 2010 har hun rådgivet start-up og upstart-virksomheder med målrettet kommunikation. Og nu gælder det COVER POWER, der formidler vikarer til kommunikation og markedføringsvirksomheder. Eva er medlem af bestyrelsen i K1 og redaktør for nyhedsbrevet. Desuden anmelder hun ballet for det internationale medie danceviewtimes.

Efterlad en kommentar

Du skal være logget ind for at kommentere